Hoe je een Geboren Leider wordt

door Frank Schaper

Het is de droom van elke manager: een geboren leider zijn. Frank Schaper was er één in zijn tijd als KLM Executive, volgens een collega die hem in een crisissituatie aan het werk zag. Schaper herleidt in dit boek de kiem van zijn leiderschap naar zijn vader en de striphelden uit zijn jeugd, zoals Lucky Luke, Kuifje, Prins Valiant, Spider-Man, Eric de Noorman, Buck Danny, Bernard Prince, Red Dust, Alex, Blueberry, Don Bosco, Asterix en Suske & Wiske.
Met behulp van ‘spiegelneuronen’ en ‘avatars’ verklaart Schaper hoe ieder van ons als geboren volger open staat voor levende en fictieve rolmodellen, vooral tijdens onze eerste twintig levensjaren. De geboren leider leeft een onbewust script, geschreven door zijn vroege voorbeelden. De beeldvorming in de ogen van zijn volgers doet de rest.

Schaper projecteert zijn hypothese op het leiderschap van onder anderen Mandela, Sarkozy, Churchill, Paus Johannes Paulus II, Stalin, Mao, Bush en Saddam, en gaat daarvoor op zoek naar hun rolmodellen. Stijlen van leiderschap blijken zich voort te planten als onbewuste griepvirussen, in steeds nieuwe gastheren. De geschiedenis herhaalt zich niet, wíj herhalen de geschiedenis, maar dan net even anders. Schapers onderzoek naar ‘de geboren dictator’, een perverse vorm van geboren leiderschap met de ooit democratisch gekozen Adolf Hitler als ultiem voorbeeld, is daarom relevant voor hedendaagse kiezers.

Voor de volledige vorming van een geboren leider zijn vijf opeenvolgende ‘geboortes’ nodig, onder invloed van de omgeving. Schaper licht dit wordingsproces toe aan de hand van de opkomst van Barack Obama.

‘Hoe je een geboren leider wordt’ is een rijk geïllustreerd en zorgvuldig gedocumenteerd boek dat uw visie op leiderschap en op de wereldgeschiedenis voor altijd zal veranderen.

Bestel nu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *