De invloed van Social Media op Leiderschap

Social media, je kunt er niet meer omheen. LinkedIn, Twitter en Facebook verbinden miljoenen mensen virtueel met elkaar. Dankzij deze media kent de wereld geen grenzen meer, geen grenzen tussen landen maar ook geen grenzen tussen bedrijven. Samenwerking en communicatie staan open voor ieder individu, terwijl bedrijven niet meer de bindende factor zijn tussen klanten en tussen medewerkers. De opkomst van social media vraagt om een nieuwe houding van bedrijven en hun leiders. We moeten afscheid nemen van de onpersoonlijke- en hiërarchische organisatie en onze authenticiteit inzetten om verbonden te worden en te blijven met de klant en de medewerker.

Social media stelt klanten in staat om met elkaar in contact te komen zonder tussenkomst van de leverancier. Bijvoorbeeld in groepen op Facebook wordt gediscussieerd over de kwaliteit van een product of een dienst. En hoe gaat de leverancier hiermee om? De slimme ondernemer gebruikt de berichten om zijn product of dienst te verbeteren en een goede reputatie op te bouwen.

Ook medewerkers en toekomstige medewerkers praten online over hun werkgever. Ze wisselen ervaringen uit en vormen online collectieven op basis van branche en expertise. De werkgever bekijkt dit alles met argusogen. Een groot deel van de werkgevers blokkeert sociale netwerken binnen hun kantoren. Slechts een klein deel van de bedrijven heeft een (beperkte) social media strategie. Waar zijn organisaties bang voor? De tijd dat hun werknemers op social media spenderen in de tijd van baas? Of om hetgeen zij daar lezen of schrijven?

Onterecht! Als een medewerker iets wil schrijven dan doet hij het toch wel. Tijdens het werk of ’s avonds thuis. Stop met de medewerker de mond te snoeren, en begin met luisteren naar wat hij te vertellen heeft en onderneem daarop actie. Net zoals een leverancier zijn product of dienst weet te verbeteren dankzij de input van de klant. Wees de medewerker dankbaar dat hij zijn mening met je deelt. Beloon hem door te luisteren en je zult merken dat berichten op de sociale platformen steeds positiever worden.

0 thoughts on “De invloed van Social Media op Leiderschap”

  1. Dat het ook anders kan bewijst ons bedrijf.
    De directeur eigenaar van het bedrijf heeft ons ertoe aangezet om gebruik te maken van Linkedin en Twitter.
    In het begin is het moeilijk om ermee te starten maar als je er mee bezig bent groit het aantal contacten heel snel.
    kortom goede actie die zeker zijn nut heeft.

  2. Gaat Facebook het nieuwe eBay worden? en gaan we dit Web 3.0 noemen? Goed artikel, duidelijk en ja volgens mij gaan de Social Media nog belangrijker worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *