Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken is helemaal hot. Het wordt door sommigen gezien als een hype, anderen zien het als de manier waarop werken structureel en ingrijpend zal veranderen. Wat is het dan wel? Het Nieuwe Werken is slimmer, efficiënter en flexibeler om met tijd en omgeving door gebruik te maken van technologie. Via internet kan je altijd en overal werken, en samenwerken gebeurt via instant messaging en video conferencing.

Ik geloof in Het Nieuwe Werken. Werken hoe, waar en wanneer je wilt. De helft van mijn vergaderingen zijn conference calls en videoconferences. De reistijd die ik hiermee bespaar, zo’n 20 uur per maand, kan ik besteden en nuttiger zaken. Een bijkomend voordeel is dat telefonische vergadering veel efficiënter zijn, omdat het er veel zakelijker aan toe gaat en minder over koetjes en kalfjes. Het nadeel hiervan is weer dat het sociale aspect van het werken minder in beeld komt, dus het volledig afschaffen van de ouderwetse vergaderingen zou ik nooit doen.

Het Nieuwe Werken is dus slimmer omgaan met tijd en plaats. Niet reizen maar bellen. ’s Morgens eerst even vanuit huis werken tot de files opgelost zijn en dan pas naar kantoor rijden. Een privé afspraak tussendoor en ’s avonds nog checken of er nog belangrijke E-mailberichten zijn. Werktijd en privétijd lopen steeds meer door elkaar.

Het Nieuwe Werken is geen vrijheid blijheid, het is geen synoniem voor thuiswerken, het is geen manier om te bezuinigen op huisvesting en het betekent al helemaal niet dat mensen meer uren per dag moeten werken. Met Het Nieuwe Werken wordt er gestuurd op resultaten, niet op de tijd die je daarvoor nodig hebt. Het biedt mensen een betere balans tussen werk en privé en de medewerker krijgt meer verantwoordelijkheid waardoor hij meer professionaliteit kan tonen.

Cultuuromslag voor de manager
Hoe ga je als manager om met deze cultuurverandering? Ben jij er al klaar voor? De weerstand zit vooral in de hoofden van managers. Zij moeten de knop nog omzetten en leren denken in resultaten en niet in aanwezige uren. Het is een heel veilig gevoel als al je medewerkers braaf van 9 tot 5 achter hun PC zitten te werken. Maar dat is een schijngevoel. Je ’s morgens achter je beeldscherm verstoppen en doen alsof je heel hard werkt, daar kunnen sommige werknemers op afstuderen. We zijn geneigd om een medewerker te belonen die dagen lang zit te zwoegen met veel betaalde overuren. En de medewerker die veel minder moeite heeft met dezelfde klus krijgt geen compliment. Het gaat om het resultaat waar een medewerker op afgerekend mag worden, niet om de tijd die hij eraan spendeert.

Als je als manager bang bent dat je mensen de kantjes er van af lopen dan heb je het mis. Het wordt juist beter zichtbaar omdat het meetbaar is aan het resultaat. Ambitieuze werknemers met een passie voor hun vak voelen zich als een vis in het water in een omgeving waar gestuurd wordt op output. En deze prestatiegerichte mensen wil je graag hebben binnen jouw organisatie.

0 thoughts on “Het Nieuwe Werken”

 1. Het nieuwe werken? Wat is daar nieuw aan? De moraal gaat over het werken en niet of dit nieuw of ‘oud’ is. Werken is bezig zijn (en niet doen alsof). Dus werken is alleen aan resultaten af te lezen, hoewel ook een grote inzet tot compassie kan leiden.
  De roze wolk, welke door Remco beschreven wordt, herken ik niet. Voordelen als tijdwinst en het vermijden van files zijn slechts zeer tijdelijke voordelen welke binnen enkele jaren achterhaald zullen blijken.
  Een betere balans tussen werk en privé komt met het nieuwe werken zeker niet dichterbij. Door de vermenging van beide gebieden dreigt een reëel gevaar van een constante beschikbaarheid on-demand waarin onstapping alleen nog in een soort van stand-by plaatsvind, de jarenlange strijd van de vakbonden voor vastgestelde werk- en rusttijden ten spijt. Door sociale verarming op de ‘werkvloer’ zullen prestaties verzwakken, waar in het verleden het team tot meer en beter resultaat leidde dan de som van de onderlingen leden.
  En de manager. De manager die krijgt wat hij/zij verdient. Volkswijsheid leert ons dat ‘de waard’ zijn persoonlijke norm hanteerd om het vertrouwen van zijn gasten in te schatten. Het nieuwe werken zal dus met name de managementstijl en de navenante bijdrage aan het totale resultaat zichtbaar maken.
  Er is dus met het nieuwe werken de meeste hoop voor de managers en medewerkers welke een evenwichtige samenstelling van het team hebben en waar gewerkt wordt in een goede sfeer, met verantwoordelijkheid, onderlinge hulp en wederzijdse waardering.
  Gung Ho! (maar dat was ook al zo bij het ‘oude’ werken)

 2. Deze week heb ik in een column mijn ideeën over prestaties en resultaten weergegeven. Voor mij is dergelijke verantwoordelijkheid geven/nemen het belangrijkste onderdeel van HNW. En dan is het meteen maar de vraag hoe nieuw het is, of dat het de afgelopen tijd alleen maar tenonder is gegaan in de Amerikaanse “sew-you-screw-you” cultuur…

  http://www.managementsite.nl/13361/ict-internet/business-ict-dienstverlening-beter-koppelen.html

  Graag (veel) reacties! Groeten,
  Maarten

 3. @Maarten,

  U schreef: ‘Must have, should have, nice to have’.

  Dat is niet helemaal volledig en ook een beetje verkeerd geciteerd.
  Het volledige citaat uit de RAD-methode (Rapid Application Development) met de naam DSDM zou moeten luiden “Must have, Should have, Could have, Would have” met het ezelsbruggetje ‘Moscow’.
  Achter ‘would have’ denk je dan ‘if we have time’.

  Meer weten? http://www.custom-built-software.co.uk/Public/RAD/dsdm.htm

  Overigens is het zogenoemde ‘Nieuwe Werken’ al zeker twintig jaar oud…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *