5 onmisbare elementen op je LinkedIn-profiel

Elke sollicitant heeft vandaag de dag een LinkedIn-profiel. Het is bijna onmisbaar geworden om je professionele netwerk te ontwikkelen en te onderhouden. Het is bovendien een online verlengstuk van je cv.

De professionele netwerkingsite wordt ook vaak gebruikt door recruiters om kandidaten te vinden of om informatie te controleren. Maar welke informatie moet je zeker opnemen?

1. Een volledig profiel
Dit is de eenvoudigste tip: hoe beter je profiel ingevuld is, des te makkelijker kunnen recruiters je vinden. Bovendien schrikt een slecht ingevuld profiel potentiële werkgevers af. Omdat het een aanvulling is op je traditionele twee-pagina-cv kan je hier nog meer informatie kwijt: een uitgebreide lijst met vaardigheden, de verengingen waarvan je in het verleden lid was, opsommingen van projecten waaraan je gewerkt hebt, het onderwerp van je masterproef …

2. Je foto
Het lijkt misschien oppervlakkig, maar een foto toevoegen aan je LinkedIn-profiel is belangrijk omwille van twee redenen.

Ten eerste is het praktischer. Het maakt het makkelijker voor je contacten om je te vinden op de sociaalnetwerksite na een netwerkingevent, zeker als je een vaak voorkomende naam hebt.

Ten tweede geeft een foto je een menselijker uitstraling. Iedereen weet nu eenmaal graag wat voor vlees men in de kuip heeft. Kies dus voor een warme, maar professionele foto bij je profiel.

3. Je netwerk
Als je minder dan 50 professionele contacten hebt op LinkedIn, kan een recruiter drie dingen denken. Ofwel ben je niet echt sociaal en ken je echt weinig mensen, ofwel hou je niet van online netwerken (bijvoorbeeld omwille van privacy), ofwel kan je niet goed om met nieuwe technologieën.

In alledrie deze gevallen leidt dit tot vooroordelen over jou. Let op: ga je netwerk niet artificieel opkrikken door aan Jan en alleman een verzoek tot connectie te sturen. Mik daarentegen op een honderdtal kwalitatieve contacten.

4. Je bent een high performer
Recruiters zijn natuurlijk altijd op zoek naar performante kandidaten. Verkoop jezelf dan ook, door actieve werkwoorden te gebruiken, je resultaten en successen op te lijsten, enzovoort.

Laat jezelf ook ‘endorsen’ voor je relevante vaardigheden en vraag aan (ex-)collega’s of bazen om een aanbeveling voor je te schrijven.

5. Je enthousiasme
Werkgevers willen iemand die gebeten is door zijn vak, die passie uitademt. Hoewel zoiets moeilijk over te brengen is via een computerscherm, zijn er toch een aantal trucs.

Vervoeg virtuele online groepen die discussiëren over je vakgebied, geef een professionele doelstelling mee, deel interessante artikels… Er zijn tal van mogelijkheden. Zo hou je je profiel dynamisch.

0 thoughts on “5 onmisbare elementen op je LinkedIn-profiel”

  1. Je haalt een aantal hele sterke punten aan, Remco.
    Ook bepalend is je actieve deelname aan groups. Jouw visie op vraagstukken laten zien of ze daadwerkelijk die ervaring binnen halen.
    En blijf actief. Zorg voor minimaal 2 bijdragen per week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *