Lean IT

Enkele jaren was IT Service Management en ITIL het belangrijkste onderwerp voor de verbetering van IT-afdelingen. Nu is er een nieuw woord verschenen: Lean IT.

Lean IT is een bijzonder uitgebreid onderwerp! Het omvat niet alleen standaard Lean in een IT-afdeling, maar het tracht om alles wat plaats vindt in het IT-domein te omarmen, met inbegrip van dergelijke gebieden zoals:

  • Analyse en de integratie van IT en de business;
  • Ontwikkeling, software en architectuur;
  • Projectmanagement
  • Service management en ondersteuning
  • De rol van IT en de IT-afdeling in een Lean organisatie
  • Lean ERP, Lean data management, Lean Business Intelligence
  • En meer…

Alles moet worden heroverwogen en hervormd om Lean te worden of te passen in Lean activiteiten van de organisatie. Voor IT is dat een beetje moeilijker dan voor vele andere zakelijke functies, omdat het aantal repetitieve taken zeer beperkt is in de IT.

Weten waaruit Lean IT bestaat en wat ervoor nodig is, is een voorwaarde voor het kunnen plannen en voorbereiden. Zoals met Lean in het algemeen is Lean IT geen “ding” dat kan worden gekocht en uitgevoerd en dat het dan daar is. Het is een manier van denken en die moet worden ontwikkeld met behoud van een delicaat evenwicht tussen het enthousiast krijgen over deze nieuwe ideologie en het behoud van een goede servicegraad richting de business.

Wanneer je deze mentaliteit een stuk verder uitbreidt, zal de grens tussen IT en de business verdampen en beide zullen deel worden van dezelfde waarde stromen.

Al met al, het idee van Lean  IT geeft veel stof om over na te denken en er over te praten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *