5 Trends voor Snelle ICT-ers

De technologie verandert razendsnel en die van ICT lijkt wel steeds sneller te gaan. Voor ICT-ers is er altijd wel iets nieuws te beleven.

 1. De opkomst van de apps: We zouden al niet meer weten hoe we zonder smartphone de dag moeten doorkomen. Sinds de eerste iPhone werd gelanceerd, zijn smartphones en tablets overal. Dat succes hebben ze voor een groot deel te danken aan apps, de mini-programma’s die je agenda bijhouden, muziek op je telefoon beheren, of boze vogels tegen onstabiele constructies gooien. Voor jonge programmeurs betekent dit vooral dat je je als app-developer kan specialiseren in apps voor Android, iOS en de anderen.
 1. Alles slim: Smartphones zijn niet de enige intelligente toestellen. Er zijn nu ook smart tv’s, of van internet voorziene auto’s. Op eenvoudig verzoek veranderen ze het radiostation, en wanneer ze gestolen worden, geven ze hun gps-locatie door.
  Steeds meer toestellen krijgen programma’s aan boord, en iemand moet die schrijven. Waar je als informaticus vroeger codes maakte voor computers en aanverwanten, ga je er nu misschien schrijven voor een koelkast, een kattenbak of een designstoel.
 1. De social media manager: Elk groot bedrijf heeft ondertussen een Twitter- en een Facebook-pagina, naast eventuele websites en nieuwsbrieven, Pinterests en Tumblrs. Iemand moet die in de gaten houden en voorzien van boeiende artikels.
  De socialmediamanager is vaak een kruising tussen een marketeer en een helpdeskmedewerker. Een degelijke kennis van het internet is noodzakelijk, maar je moet vooral goed met mensen kunnen omgaan.
 1. In de wolken: De cloud laat je documenten en andere bestanden online opslaan en verwerken. Nu ook bedrijven de stap maken naar online werken, hebben werknemers de vrijheid om van thuis of op de trein te werken. En dat is een hele uitdaging voor de verantwoordelijke van netwerkbeveiliging.
  Een netwerkadmin moet vandaag niet alleen de software updates, de firewall en virusscan beheren, hij moet ook regels maken voor diensten als Dropbox, waarmee documenten online gedeeld kunnen worden, beveiliging voorzien voor mensen die thuis werken, en meer. Om van die tablets, smartphones en de occasionele Google-bril op het netwerk nog maar te zwijgen.
 1. De nieuwe mijnwerkers: Sinds het NSA-schandaal weten we dat alles en iedereen informatie over ons bijhoudt. Ook bedrijven verzamelen gegevens over hun klanten en de mensen die naar hun website surfen. Die data wordt gebruikt om klantenprofielen te maken en hopelijk die klanten tevreden te houden. En daar komt een van de nieuwste specialisaties op de markt bij kijken.
  Als dataminer, of data-analist, probeer je in die gigantische stapel gegevens patronen en betekenis te vinden zodat een bedrijf, bijvoorbeeld, de juiste promoties naar de juiste klanten kan sturen.

1 thought on “5 Trends voor Snelle ICT-ers”

 1. Graag zou ik je artikel willen publiceren in ICT trends 2016. Ieder jaar geven een reeks gerenommeerde ICT specialisten hun visie op de ontwikkelingen in hun vakgebied. Deze informatie geef je een inspirerend beeld over nieuwe mogelijkheden en help je bij het ontwikkelen van het ICT beleid in een organisatie. Het boekje is gratis beschikbaar via de ICTboekensite.nl.

  Ik zie je reactie graag tegemoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *