ICT trends voor 2016

De top 10 ICT trends voor 2016 volgens Gartner:

1. Device netwerk: Sensoren werken samen
Verschillende trends hebben geleid tot een sterke toename van sensoren in verschillende toepassingen en apparaten die we zowel persoonlijk als professioneel gebruiken. De sensoren worden steeds slimmer naarmate ze meer data over onze dagelijkse patronen kunnen verzamelen. Er wordt voorspeld dat deze sensoren, die nu nog vaak solo opereren, steeds meer gaan samenwerken, wat gaat leiden tot meer, beter én realtime inzicht in onze dagelijkse activiteiten.

2. Ambient user experience: Slimme inzet van technologie
Devices en sensoren krijgen steeds meer vermogen om contextuele data te verzamelen. Deze apparatuur en sensoren worden zó slim dat ze in staat zijn om ons leven te organiseren zonder dat we dat zelf actief in de gaten hebben. De uitdaging ligt hier op het gebied van het ontwerp van applicaties die anticiperen op dit niveau van device synchronisatie en collaboratie.

3. 3D printing voor bedrijven
Hoewel het geen nieuwe trends is, wordt 3D printing nu ook echt door grote bedrijven als Tesla ingezet om bijvoorbeeld motoronderdelen te bouwen. Betere toepassingen voor het printen van biologisch materiaal en voedsel zullen snel volgen.

4. Information of Everything: Data, data, data
In 2020 genereren meer dan 25 miljard devices data over bijna elk denkbaar onderwerp. Dit is tegelijkertijd een kans en een uitdaging. Deze trend betekent onherroepelijk een overkill aan informatie, de hack is hoe je hier straks goed mee omgaat. Bedrijven die de kracht en de betekenis van deze vloedgolf aan informatie in het juiste perspectief zien hebben een sterk voordeel op de concurrentie.

5. Geavanceerde learning analytics: Slimme analyses
Machines en apparaten worden dus steeds slimmer. In toenemende mate gaan ze niet alleen informatie verzamelen, maar ook patronen herkennen en lessen trekken uit de verzamelde data. Door deze ontwikkeling kunnen veel initiële analyses die voorheen door mensen moesten worden geïnterpreteerd, worden uitgevoerd door machines. Hierdoor moeten mensen op een hoger niveau schakelen en later in het proces instappen.

6. Autonome apparaten
Het potentieel en vermogen van robots en autonome apparaten om mensen en menselijke handelingen te overtreffen wordt steeds groter. Het meest prominente voorbeeld is misschien wel de zelfrijdende auto, waarbij de lessen van autonome voertuigen die jarenlang zijn getest in gecontroleerde omgevingen, als hefboom worden gebruikt. Masdar City in de Verenigde Arabische Emiraten is een van de meest prominente gecontroleerde omgevingen voor testing. De stap van gecontroleerde naar niet-gecontroleerde omgevingen vergt verdere aanpassingen en voordelen. Voordelen die zich wel eens heel snel kunnen voordoen. Denk aan het luchtruim dat straks wordt gedomineerd door drones.

7. Adaptieve security
De meerderheid van informatiemanagers en ICT-managers benoemen cyberveiligheid als hun topprioriteit, zeker nu het aantal cases van inbraken en datalekken steeds verder toeneemt. Historische normen hebben gezorgd voor een zekere defensieve houding bij de bedrijven, maar er wordt voorspelt dat er meer geschikte tools beschikbaar gaan komen om op het offensief over te gaan. Deze tools maken gebruik van voorspellende simulaties en modellen, waardoor apps en omgevingen zichzelf kunnen beschermen. De beveiliging moet worden ingebouwd in alle bedrijfsprocessen, van begin tot eind. De cybersecurity zien als een bijzaak is de problemen over jezelf afroepen.

8. Geavanceerde klantarchitectuur
Bedrijven zijn flink aan het investeren om technologie te maken die (functies van) het menselijk brein kan nabootsen. Een goed voorbeeld hiervan is de Deepface gezichtsherkenning technologie van Facebook.

9. Het netwerk van apps en de servicearchitectuur
Steeds meer apps worden gebouwd om met andere apps of omgevingen te koppelen, en de waarde van de combinatie is veel groter dan van de som van de delen. De mogelijkheid tot snelle uitbreiding van diensten betekent nieuw marktpotentieel dat tegen lage kosten te bereiken is.

10. Internet of Things platformen
De aanbieders van Internet of Things platformen zijn nog te veel gefragmenteerd, terwijl ze juist gigantisch zouden profiteren van een groter en meer open ecoysteem waarin data breder wordt gedeeld. Dit probleem en gebrek aan standaarden blijft nog zeker drie jaar bestaan, waardoor ICT-afdelingen standalone oplossingen moeten aankopen, terwijl een geïntegreerd netwerk van oplossingen veel beter zou passen. Als ICT-managers zouden roepen om verandering gaat die er ook echt komen. Als de vraag maar sterk genoeg is, komt de oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *