Cloud vergroot kloof tussen Business en ICT

Door de opkomst van de Cloud komt de aloude kloof tussen business en ICT weer op. Waar de business voor snelheid en standaardapplicaties gaat, kijkt het ICT-departement veel meer naar de langere termijn en zaken als onderhoud, aanpassingen en de integratie van oplossingen. De kloof tussen business en ICT komt het scherpst naar voren bij de keuze tussen een standaardpakket of maatwerkoplossing.

Om af te rekenen met ballast uit het verleden en om een gestroomlijnde en toekomstvaste ICT-organisatie neer te zetten, zijn veel bedrijven de laatste paar jaar bezig hun ICT-landschap te transformeren. Alleen al de migratie naar de Cloud zorgt voor de nodige kopzorgen, eenvoudigweg omdat een groot deel van de gebruikte systemen eenmaal niet ontworpen is om in de Cloud te draaien.

Bedrijven die bestaande systemen niet kunnen hergebruiken of er niet in slagen om functionaliteit te ontsluiten, komen voor de onvermijdelijke keuze: Bouwen of kopen? En dan blijkt dat de aloude kloof tussen business en ICT weer opspeelt.

De business vraagt bepaalde oplossingen en daar liever vandaag dan morgen over wil kunnen beschikken. Aan de andere kant staat de ICT-organisatie die het moet leveren, maar die dat niet altijd zo snel kan als de business dat wil. Ook heeft de ICT-organisatie te maken met beheeraspecten en integratie-issues. Aan de ene kant zie je de ongeduldigheid en het korte-termijn-denken van de business. Aan de andere kant is er de soms wat terughoudende en weinig flexibele opstelling van ICT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *