Zo gemakkelijk is Social Hacking

Deze video toont aan hoe gemakkelijk een callcenter medewerker zich laat verleiden om persoonlijke informatie vrij te geven. Veel is er niet nodig: een huilende baby op de achtergrond tijdens een telefoongesprek.

Er zijn nog steeds heel veel grote bedrijven die cyber security niet op de agenda van directiemeetings hebben staan.

We leren ook direct een nieuwe term: Vishing
Vishing: samentrekking van Voice (stem/spraak) en Phishing. Een telefonische oproep, meestal vooraf opgenomen, informeert u zogezegd over ongewone activiteiten op uw kaart of uw rekening die waarschijnlijk verband houden met een poging tot fraude en vraagt u om terug te bellen naar een telefoonnummer waar u zich moet identificeren aan de hand van vertrouwelijke gegevens.

Lees ook mijn eerdere blogpost hierover: Cybersecurity vast agendapunt in directiekamers

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *