The Mexican Fisherman

Op de pier van een klein Mexicaans vissersdorpje kijkt een Amerikaanse bankier tijdens zijn vakantie uit over zee, wanneer een klein vissersbootje met één visser aanmeert. In het kleine bootje liggen een aantal grote tonijnen. De Amerikaan geeft de Mexicaanse visser een compliment over de kwaliteit van zijn vissen en vraagt hoeveel tijd het hem heeft gekost ze te vangen.

De Mexicaan antwoordt: “Ow, eventjes maar.”

De Amerikaan vraagt: “Waarom ben je niet langer op zee gebleven zodat je meer kon vangen?”

“Ik heb ruim voldoende voor mijn familie en om wat weg te geven aan vrienden,” zegt de Mexicaan terwijl hij de vissen in een rieten mand tilt.

“Maar wat doe je dan met de rest van je tijd?” vraagt de Amerikaan.

De Mexicaan kijkt hem glimlachend aan: “Ik ga laat naar bed, slaap uit, vis een beetje, speel met mijn kinderen, houd een siësta met mijn vrouw, Julia, en ‘s avonds ga ik het dorp in waar ik wijn drink en gitaar speel met mijn vrienden. Ik heb een behoorlijk druk leven, señor.”

De Amerikaan lacht en zegt: “Sir, ik heb een Harvard MBA en kan je helpen. Je moet meer tijd besteden aan vissen, en met de opbrengst een grotere boot kopen. Binnen een mum van tijd kun je verschillende boten kopen. En voor je het weet heb je een hele vloot aan vissersboten.”

Hij vervolgt: “In plaats van je vangst te verkopen aan een tussenhandelaar, verkoop je direct aan de klant, en uiteindelijk open je je eigen visfabriek. Je beheert en controleert zelf het product, het verwerken en de distributie. Uiteraard verruil je dit kleine vissersdorpje voor Mexico City, daarna Los Angeles en uiteindelijk New York. Daar stuur je met goed management en leiderschap je multinational aan.”

De Mexicaanse visser vraagt: “Maar, señor, hoe lang duurt dit allemaal?”

Waarop de Amerikaanse bankier antwoordt: “15 tot 20 jaar. Maximaal 25.”

“En wat dan?” vraagt de visser.

De Amerikaan lacht weer en zegt: “Dat is het beste gedeelte! Wanneer de tijd goed is, ga je naar de beurs en verkoop je je aandelen aan het publiek en word je rijk. Je verdient miljoenen!”

“Miljoenen, señor? En wat dan?” Vraagt de visser nogmaals.

“Dan ga je met pensioen, verhuis je naar een klein Mexicaans vissersdorpje, waar je laat naar bed gaat, uitslaapt, speelt met je kinderen, siësta’s houdt met je vrouw en ‘s avonds het dorp in gaat om wijn te drinken en gitaar te spelen met je vrienden…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *