De beste manier om kennis te maken met Azure

Cloud staat voor veel organisaties hoog op de agenda, public cloud oplossingen zijn echter vaak een stap te ver. Wat zijn de beste manieren om veilig kennis te maken met Microsoft Azure? En hoe kunt u dit het beste aanpakken?

Er zijn veel organisaties die niet goed weten hoe ze het best kunnen beginnen aan hun tocht naar de Public Cloud. Hoe dit het beste aan te pakken is verschilt per organisatie. In dit artikel verkennen we kort een aantal mogelijkheden om op een veilige wijze kennis te maken met de Microsoft Azure public cloud.

Veel bedrijven zijn, terecht, terughoudend met het verhuizen van kritische systemen naar de public  cloud. Maar hoe kan een organisatie op een veilige manier kennismaken met verschillende cloud-oplossingen? In dit artikel wordt in het kort een aantal veelgekozen scenario’s besproken, hierbij wordt gestart met Microsoft Azure. Het voordeel van deze scenario’s is dat ze daadwerkelijk toegevoegde waarde bieden. Hierdoor leidt de investering in de cloud direct tot rendement, zonder onnodige risico’s voor de primaire productiesystemen. De scenario’s die worden besproken zijn:

  • Hosten van gescheiden Ontwikkel- en/of Testomgeving;
  • Hybrid cloud inclusief verhuizen van minder belangrijke systemen;
  • Azure Back-up;
  • Azure Site Recovery.

​Hosten van gescheiden Ontwikkel- en/of Testomgeving

Veel organisaties maken gebruik van Ontwikkel-, Test- en of Acceptatie-omgevingen (OTA) voor het ​​ontwikkelen en testen van nieuwe software. Deze omgeving wordt vaak gehost op een afgescheiden omgeving. Deze systemen worden veelal niet dagelijks en niet intensief gebruikt, maar leiden toch tot aanzienlijke investeringen en reguliere operationele kosten, ook wanneer deze niet actief wordt gebruikt.

Door deze systemen te hosten in de cloud worden de kosten beperkt tot het moment dat deze daadwerkelijk worden gebruikt. Door de systemen uit te zetten wanneer ze niet worden gebruikt is het mogelijk om aanzienlijk kosten te besparen. En omdat de fysieke systemen niet beheerd hoeven te worden neemt de beheerlast significant af.

Hybrid cloud

Een stap verder dan het naar de cloud brengen van de OTA-omgeving is de introductie van de hybrid cloud. Hiermee ‘verlengt’ u uw eigen datacenter naar de cloud door uw eigen datacenter netwerktechnisch aan de Microsoft Azure cloud te koppelen. U kunt de cloud vervolgens gebruiken voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld voor capaciteitsopvang van tijdelijke workloads (flexibiliteit), het verhuizen van verouderde systemen die niet veel meer actief worden gebruikt (archieffunctie), of het geleidelijk introduceren van nieuwe systemen vanuit de cloud (geleidelijke migratie). De mogelijkheden hierin zijn eindeloos. ​

Azure backup

Met Azure backup is het mogelijk om backups van uw machines (Hyper-V, VMware, of hardware) in de Microsoft Azure cloud te maken. Het voordeel hiervan is dat uw data direct offsite in de cloud wordt opgeslagen. U hoeft niet langer zorg te dragen voor tape handling en het onderhouden van een kostbare backup infrastructuur. Uiteraard kan er eerst ‘klein’ worden begonnen om hier ervaring mee op te doen, voordat u geleidelijk de backup van meer systemen naar de cloud verplaatst. Er bestaan verschillende mogelijkheden voor de backup naar Microsoft Azure. Dit zijn bijvoorbeeld de Microsoft Azure Backup agent, Microsoft Azure backup server en Microsoft Data Protection Manager.

Maar ook verschillende grote backup vendors bieden integratiemogelijkheden met de Microsoft Azure Cloud. Welk product het beste aansluit ligt aan het betreffende backup scenario van uw organisatie.

Azure Site Recovery

Het kan zijn dat de bedrijfsvoering vereist dat de IT-omgeving kan uitwijken naar een ander datacenter. Toch komt het vaak voor dat dit nog niet is gerealiseerd wegens hoge kosten, of de complexiteit van een dergelijke oplossing. Met Azure Site Recovery is het mogelijk om (een deel van) de IT-omgeving uit te wijken naar Azure (of een ander datacenter). Azure Site Recovery is ten opzichte van traditionele oplossingen zeer voordelig en gemakkelijk in gebruik. Azure Site Recovery werkt met traditionele fysieke Windows servers, Hyper-V machines en VMware machines. Het is hierbij zelfs mogelijk om een uitwijkscenario te simuleren, zonder dat dit impact heeft op de productieomgeving.

Conclusie

In dit artikel hebben we een aantal suggesties gegeven om op een productieve, veilige manier kennis te maken met de cloud. En het voordeel is dat u alleen betaalt voor wat u gebruikt. Wellicht zijn er voor uw organisatie andere, wellicht betere, mogelijkheden om te starten met de Microsoft Public Cloud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *